Wetenschapscafé: Bijen

Datum/Tijd
Datum - 07/11/17
19:45 - 23:30

Locatie
Eetcafé Toreke


Vraagjes

  • Hoe komt het dat bijen zo nuttig zijn voor de natuur en voor de mens?
  • Wat is de oorzaak van de massale bijensterfte? Kunnen wij iets doen om deze te voorkomen of is de mens zelf de grootste schuldige?
  • Is bijensterfte een wereldwijd probleem?
  • Bestaat er een risico dat de honingbij uiteindelijk uitsterft? En wat dan? Wat met het zogenaamde citaat van Albert Einstein dat als de bijen zouden uitsterven de mensheid zou volgen binnen 4 jaar?
  • Stelt het probleem zich enkel voor de bijen? Wat is de ruimere context?
  • Hoe kan het moleculair onderzoek bijdragen tot de oplossing van het probleem?
  • “Iedereen imker”, is dat de oplossing? Wat met bijenkasten op de daken in steden?

Gasten

Dirk de Graaf

Dirk is bioloog/biotechnoloog en leidt een onderzoeksgroep aan de faculteit Wetenschappen (vakgroep Biochemie en Microbiologie) van de UGent die zich bijna volledig heeft toegelegd op de bijensterfte. Hij stond aan de wieg van Honeybee Valley, een samenwerkingsplatform dat verschillende actoren in het verhaal van de bijensterfte probeert samen te brengen en dat hierover communiceert naar het grote publiek. Samen met de Vlaamse imkersbonden is hij betrokken in het Vlaams Bijenteeltprogramma dat vooral sleutelt aan onze manier van imkeren. Dirk probeert zo de link te leggen tussen zijn eerder moleculair onderzoek en de problemen op het terrein die resulteren in bijensterfte.

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.

Praktisch

Het wetenschapscafés Gent vindt plaats in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. De deuren gaan op dinsdag 7 november 2017 open vanaf 19u30 (start omstreeks 19u45-20u). Zo ben je zeker op tijd om een drankje of een bordje tapas voor de kleine honger te bestellen. Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

Links

Honney bee valley is een samenwerkingsplatform van diverse partners dat bijensterfte gezamenlijk wil aanpakken.

http://www.wetenschapscafe.be/nl/gent/gent-cat/een-bloemlezing-over-bijen.htm